Warning: file_get_contents(http://gdata.youtube.com/feeds/api/playlists/PLt3b2BxF-02jHOM3LerBU0IGrwkthi4Ma) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 410 Gone in /home/zdravlje/public_html/modules/mod_playlistyoutube_jm/tmpl/default.php on line 44

Maslačak kao lek

 Jako dugo se smatralo da je maslačak samo obični korov, ali, australski naučnici su dokazali s suprotno. Otkrili su da maslačak potiče prirodni proces regeneracije jetre i jako je dobar prirodni lek za osobe koji imaju hepatitis, imaju kamen na žuči. Maslačak sadrži beli mlečni sok  koji  ima najviše lekovitih sastojaka. Koren biljke je bogat enzimima, a listovi vitaminima A, C, D i B grupe, te gvožđem, magnezijem, cinkom, kalcijem, manganom i bakrom.

Sastojci:

    4 šake svežih cvetova maslačka
    2 l vode
    1,5 kg smeđeg šećera
    sveži sok od 2 limuna

Priprema:

Sveže cvetove maslačka preliti sa proključalom vodom i kratko prokuvati nekoliko minuta. Potom procediti i u još topao napitak dodati šećer i sok od limuna. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se ne dobije gust sirup. Ostaviti da se ohladi i potom ga spremiti u staklene tegle. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu i uzimati kašiku pre svakog obroka. Osim što je ovaj sirup jako dobar za jačanje imuniteta, pomaže  kod prehlade, grlobolje, kod problema sa varanjem.

maslačak