Warning: file_get_contents(http://gdata.youtube.com/feeds/api/playlists/PLt3b2BxF-02jHOM3LerBU0IGrwkthi4Ma) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 410 Gone in /home/zdravlje/public_html/modules/mod_playlistyoutube_jm/tmpl/default.php on line 44

Kantarion kao lek

   Kantarion ili gospina trava lekovitim svojstvima odavno je poznat i priznat. Ova lekovita biljka čest je gost u mnogim domovima i  se upotrebljava za otklanjanje mnogih tegoba. Na prvom mestu nalazi upotrebu za lečenje rana, grčeva u stomaku, bolesti bubrega, slezine, jetre, bešike, sluzi u plućima i povoljno deluje na krv.

   Kantarion ima više naziva: gospina trava, bogorodičina trava, gospin cvet, strasno zelje. To je višegodišnja je biljka i raste u visini od oko jednog metra a cvetovi su jarko zute boje.
   Voli suvo zemljiste i dosta sunca pa cesto raste na livadama i neobrađenim njivama. Najpovoljnije vreme za berbu je maj i jun. Lekoviti delovi biljke su listovi i cvetovi a beru se u maju i junu mesecu.

0612

   Kantarion se  od davnina koristi kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek za vidanje rana i protiv opekotina, posekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu odlično se pokazao protiv bolova u zelucu, jetri, protiv proliva i crevnih parazita. Uspešno suzbija nekontrolisano mokrenje.

   U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, odlično je sredstvo za lečenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izrazeno antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

kantarionovoulje

   Kantarion se upotrebljava i za lečenje blazih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Kada se sve sabere nije ni čudošsto narodna medicina kaže da je to biljka za sve bolesti.