Novine u Poliklinici Pekić

l3577
Jednu polovinu života čovek provede gubeći zdravlje, a drugu pokušavajući da ga vrati. Treba samo da poštujemo pravila zdravog života, a na najmanji nagoveštaj problema potražimo pravu pomoć.  U novosadskoj Poliklinici Pekić su nas upoznali sa stanjima koja mogu da naruše kvalitet života.

 

 

 

Povišen krvni pritisak je uzročnik velikog broja bolesti savremenog čovečanstva koje skraćuju ljudski vek, pa je zbog toga i dobio ime "tihi ubica". Posledice akutne hipertenzije su najčešće moždana krvarenja, dok se kod hronične hipertenzije, komplikacije najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu i očima.  
Simptomi na koje se žale pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom su: glavobolje, naročito u predelu potiljka, nesvestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol u grudima, nedostatak vazduha, osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca. Krvni pritisak se menja u zavisnosti od emotivnog stanja, a vezan je i za doba dana, obroke, pušenje, temperaturu vazduha i godišnje doba, upozorava doktorka Radinka Pekić.

 

krvni-pritisak
Istraživanja radjena širom sveta pokazuju da je čak 80 procenata ukupne populacije fizički neaktivno. Medju njima su i deca,  koja umesto da se igraju i bave sportom, sve više vremena provode pred televizorom i kompjuterom. Posledice toga su gojaznost, poremećaj vida i deformiteti kičme.
A znamo, sportske aktivnosti podstiču samopouzdanje mališana, deca se tako najbolje zabavljaju, stiču nove drugare i naravno razvijaju motorne sposobnosti. Ipak, za neke od njih, postoje opasnosti prilikom bavljenja sportom. Sportski aktivnoj deci neophodna je odgovarajuća zdravstvena zaštita, tačnije specijalno dizajniran sistematski pregled.
Proširene vene su najrasprostranjenije oboljenje savremenog sveta. Smatra se da su najverovatnije posledica nedovoljno usavršenog procesa evolucije čoveka, tačnije njegovog uspravljanja na dve noge. Žene češće pate od proširenih vena, dobijaju ih uglavnom za vreme trudnoće zbog hormonskih promena. Drugi razlozi za proširene vene su dugo stajanje, prekomerna težina i nedovoljna fizička aktivnost.

sport

Proširene vene mogu da budu veliki zdravstveni i kozmetički problem.
Tri odsto svetske populacije ima problem sa prekomernim znojenjem. Ono nije velik medicinski, već više psihološki i socijalni problem. Lekari hiperhidrozu dele na primarnu  i sekundarnu. Uzrok primarne hiperhidroze nije poznat. Javlja se već u detinjstvu ili pubertetu, a manifestuje se gotovo svakodnevno. Sekundarna hiperhidroza, pak, nastaje kao posledica oboljenja štitaste žlezde,  raznih vrsta tumora, zatim tuberkuloze, neuroloških i psihijatrijskih bolesti.

Hiperhidroza se dalje deli na fokalnu, kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini delovi tela: dlanovi, pazušne jame, lice, tabani, i na generalizovanu hiperhidrozu kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno celo telo.
Do pre samo nekoliko godina, malo ko je mogao da poveruje da će biti osmišljena tehnika koja trenutno zateže kožu lica i tela, koriguje bore, poboljšava tonus kože, ali i efikasno uklanja viškove sa ruku, butina i stomaka. Upravo to je lifting 3D mezo nitima. Radi se o uvodjenje u kožu i potkožna tkiva posebnih niti najnovije generacije, različitih dimenzija, dužine i debljine.
Igle za uvodjenje mezo niti su specifično konstruisane, tanke, meke i fleksibilne, tako da je njihovo plasiranje u kožu praktično bezbolno i maksimalno precizno.
Delovanje 3D mezo niti u koži i potkožnom tkivu je višestruko pozitivno. Niti regenerišu i repariraju kožu, stimulišu proizvodnju novih kolagenih i elastičnih vlakana, kao i hijalurona. Osim toga, aktiviraju lokalnu mikro – cirkulaciju, pomažu formiranje nove mreže kapilara i bolji dotok kiseonika i hranljivih materija do kože. zahvaljujem se stručnom timu Poliklinike Pekić, na nesebičnom zalaganju u realizaciji  emisije.

embed video plugin powered by Union Development